Online Szótár - Alapfogalmak felhasználóknak

A Gyümölcstárhelynél arra törekszünk, hogy minden ügyfelünkkel egy nyelvet beszéljünk, akkor is, ha technikai dolgok kerülnek szóba. Mivel ez egy tárhelyszolgáltatás esetében gyakran fordul elő, ezért ez egy nagy kihívás bizonyos esetekben. Éppen ezért készítettünk egy Online Szótárt, amelyben a leggyakoribb tárhellyel, domain nevekkel, weboldalakkal kapcsolatos szakkifejezésre igyekszünk röviden, de velősen definíciót adni.

Ebben a szótárban nem térünk ki az egyes elemek részletes magyarázatára, nem írjuk le a működésüket alaposan (ha szeretnél elmélyedni egy-egy témában, javasoljuk, járj utána jobban, a szótárt használd kiindulási pontként).

A szószedetet folyamatosan bővítjük. Fejlesztéséhez szívesen fogadjuk a te javaslatod, segítséged is. Ha van olyan kifejezés, ami szerinted fontos, de nem találod, ha szívesen írnál te is további magyarázatokat: ide kattintva beküldheted nekünk

Köszönjük, ha te is kiveszed a részed az Online Szótár alakításából!

0-9

.htaccessEgy konfigurációs fájl, amely meghatározhatja a hozzáférést a tárhelyen lévő mappákhoz (pl. jelszót kér), átirányításokat kezel, megjelenítési beállításokat határoz meg a szerver számára.

a, á

A rekordA domain DNS-ének része. Feladata általában, hogy az adott domaint és a hozzá tartozó IP-címet összerendelje, ezzel elérhetővé tegye a tárhelyen tárolt adatokat a domain név alapján is.
adatbázisA tárhelyeden tárolt azonos jellemzőjű adatok összessége, melyet az adatbázis-kezelő kezel. az állandóan változó, nagy információtömeget hordozó , interaktív elemekkel felszerelt weboldalak működéséhez szükség van adatbázisokra. A Gyümölcstárhelynél a Kiwi, Barack és Dinnye csomagban érhető el ez a funkció. (Bővebben lsd. a csomagok leírásánál.)
adatbázis-kezelőAz adatbázis-kezelő egy szoftveralkalmazás, amely a tárhelyeden található adatbázisok egyszerű és biztonságos kezelését biztosítja. Lehetővé teszi például az adatbázisaidhoz való hozzáférést, táblák létrehozását, módosítását, törlését stb. A Gyümölcstárhelynél MySQL és PostgreSQL használatára van lehetőség.
admin felületA weboldalak kezelőfelülete, amelyből kezelhető a honlap tartalma, szerkezete. Nem azonos a tárhely Vezérlőpultjával, ugyanis az admin felületen a honlap beállításai és módosításai érhetőek el, a tárhelyen működő további szolgáltatások és adatok viszont nem.
aldomainA domain neved alá tartozó altartomány, amely általában arra szolgál, hogy a honlapodon belül elkülönülő szolgáltatásokat, aloldalakat elkülöníthesd egy önálló domainnel. Például nálunk ilyen módon érhető el a Vezérlőpultra való bejelentkezés a start.gyumolcstarhely.hu domainen. Az aldomainek alá tartozó tartalom külön mappában érhető el a tárhelyen. A Gyümölcstárhelynél korlátlan aldomain létrehozására van lehetőség. Részletek: http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/aldomainek
alias domainOlyan domainek, amelyek a fő domainnel azonos tartalomra mutatnak. Vagyis ugyanazt a honlapot elérhetővé tehetjük két különböző domain név használatával két különböző címről. A Gyümölcstárhelynél korlátlan alias domain hozzáadására lehetőség van. Részletek: http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/mutathat-e_egy_tarhelyre_toebb_domain
AnalyticsA Google ingyenes honlapstatisztikai szolgáltatása. Részletes és naprakész adatokat mutat egy-egy weboldal látogatásairól, keresési eredményekről és a hozzá kapcsolt hirdetési tevékenységről is. Használatához regisztrációra van szükség, az oldalakra egyedileg állítható be a szolgáltatás.
automatikus válaszA cPanel felületen belül beállítható automatikus üzenet az általad kiválasztott e-mail címhez. Ezt minden olyan küldő fél megkapja, aki az általad választott e-mail címre levelet küld. Célszerű például akkor használni, ha szabadságon vagy, vagy szeretnéd jelezni a küldő felé, hogy megkaptad levelét, hamarosan válaszolsz stb.
AwstatsA Gyümölcstárhelyen üzemelő weboldalakról ez az alkalmazás alapbeállításként készít naprakész látogatói statisztikát. A Vezérlőpulton minden ügyfelünk megtalálja ezt a programot, külön beállításra a használatához nincsen szükség. További részletek: http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/latogatottsagi_statisztika_awstats

b

backlinkWeboldalra mutató külső linkek, hivatkozások. Vagyis azoknak az oldalaknak a linkje, amelyek linkelnek az eredeti oldalra. A backlinkek kulcsfontosságúak a keresőoptimalizálás szempontjából, hiszen a keresőrobotok ezeket aktívan használják a weboldalak felderítésére. Minél erősebb és nagyobb számú backlinkje van az oldaladnak, annál valószínűbb, hogy megtalálnak a keresők.
blogA blog egy folyamatosan frissülő tartalmú dinamikus weboldal típus, melyet általában szöveges tartalmak publikálására, tárolására használnak. Témája szerint lehet például tematikus, személyes, hírblog, vállalati blog. Szerkesztésére kiválóan alkalmas például a Wordpress felülete.

c, cs

call to actionCselekvésre biztató üzenet. Ez lehet akár gomb is, ami pl. skype hívást indít, vagy üzenet küldésre alkalmas gomb.
captchaOlyan automatikusan generált teszt, amely segítségével megkülönböztethető az emberi felhasználó a robotoktól. Egy biztonsági kapu, ami a robotok számára olvashatatlan, értelmezhetetlen feladványt tartalmaz, amit a felhasználónak helyesen kell megfejtenie, leolvasnia és visszaadnia a továbblépéshez. Lehet ez torzított képe szövegnek, vagy egy egyszerű matematikai példa, más kérdés.
CMSA tartalomkezelő rendszer (content management system), amely például a webtartalom kezelését segíti különböző felhasználók számára. A webtartalom-kezelő rendszerek egyszerűen teszik lehetővé a weblapok készítését, módosítását egy felhasználóbarát adminfelület segítségével. Így nincs szükség speciális technikai ismeretekre. Léteznek nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek (Joomla, Wordpress…), és lehetőség van egyedi igényeknek megfelelő egyedi fejlesztésű rendszerek használatára is (ennek fejlesztése azért mindenképp szakembert igényel).
contentTartalom. A weboldal fő tartalma kerül ide. Tartalmak a honlapon található szövegek, grafikák, képek, multimédiás anyagok. Fontos, hogy ezek átláthatóak, könnyen érthetőek legyenek. Nem csak az interneten, a nyomtatott anyagokban is contentnek hívjuk a tartalmat.
CRMEgy komplex ügyfél-nyilvántartási rendszer, amely gyűjteni, őrizni, kezelni tudja a vásárlók adatait, vásárlási szokásait, menedzseli az automatizált vásárlási folyamatokat, automata üzeneteket képes továbbítani az ügyfelekhez fejlettebb verzióban. Lehetséges egyedi fejlesztések és dobozos rendszerek használata is.
cronOlyan háttérfolyamat, amely meghatározott időközönként automatikusan adott feladatokat végez el, programokat futtat le. Például ha minden nap adott időpontban szeretnénk mentést készíteni az ügyfeleink honlapjáról, akkor a mentés elindítását nem kell kézzel elindítanunk, elindíthatjuk automatizálva is a cron szolgáltatás keretében. Részletek: http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/cron
cssEgy stílusleíró nyelv, amellyel a HTML, XHTML típusú weboldalak megjelenése írható le. Megadható vele az egyes oldalelemek elrendezése, mérete, betűtípusa, színe a tartalomtól függetlenül.

d

default oldalAz adott domainekre beállított alapértelmezett oldal, amely a honlapod oldalainak egyedi feltöltéséig fogadja a látogatókat.
DNSA Domain Name System (DNS) egy elnevezési rendszer, amely segít azonosítani egy-egy számítógépet, szolgáltatást az interneten keresztül. Legfontosabb funkciója, hogy segítsen lefordítani az emberek számára megjegyezhető azonosítókat (pl. domain neveket) a számítógépek számára kezelhető formátumra (pl. numerikus IP címekre). Tartalmazhatja az adott domain web-, és e-mail kiszolgálóinak adatait is.
domain névA domain név úgynevezett tartomány név. A világhálóra csatlakozott számítógépek IP-címmel rendelkeznek, ezek azonosítják őket, ezek alapján találják meg egymást az eszközök a kommunikáció során. A domain név ezeket a nehezen megjegyezthető számsorokat teszi megjegyezhetővé és egyedivé általában szöveges formában.
dinamikus honlapDinamikus honlap az, amelynek tartalma nem HTML állományban, hanem adatbázisban van tárolva. Ennek motorját a PHP programozási nyelven megírt programok képezik. ld. PHP. Az ilyen típusú weboldalakon lehetőség van folyamatosan változó, frissülő tartalmat megjeleníteni, általában valamilyen tartalomkezelő rendszer segítségével tartalmilag és bizonyos feltételek mellett akár szerkezetileg is egyszerűen kezelhetőek. Ezeken az oldalakon megjeleníthetőek interaktív elemek is, amelyek segítik a látogatók aktivitásának növelését.

e, é

e-mail aláírásEgy e-mail végére elhelyezhető állandó szövegrész. Ez bármit tartalmazhat a levelezőprogram/webmail beállításaitól függően. Akár linket, kisebb képet, üzenetet is elhelyezhetsz benne, ezzel népszerűsítve az oldaladat, termékedet vagy akár egy éppen aktuális kampányodat.
e-mail klienslsd. levelező program
e-mail kvótaA levelező fiókoknak be lehet állítani egy bizonyos méretet, melyben meghatározzuk, hogy a fiók meddig legyen képes fogadni az arra küldött adatmennyiséget. Ha ez megtelik, a fiók megbénul, és sem fogadni, sem küldeni nem lehet belőle leveleket. cPanellel rendelkező tárhelyeken az e-mail fiókok kvótája módosítható kisebb és nagyobb értékek szerint, megabyte-ban megadva. Vannak bizonyos levelezőprogramok, melyben alapértelmezett kvóta van megadva. Ilyen például a Michrosoft Outlook, mely ha 2 GB adatot tárol, hibaüzenetet dob a felhasználónak. Ekkor sajnos más megoldás nincs, csak a régi, már nem használt levelek törlése. E-mail kvóta kifejezéssel találkozhatunk akkor is, amikor egy levelező programból nagyobb méretű leveleket szeretnénk elküldeni, de az a levél méretére hivatkozva nem küldi ki a postázadnó anyagot. A Gyümölcstárhely webmail felületén, és levelező programokból 50 MB maximális méretű levelet lehet kiküldeni egy adott fiókból.

f

felbontásDigitális kijelzős eszközök képernyőjének vízszintes és függőleges képpontjainak számát mutatja meg. Pl. 1280×800. Minél nagyobb ez a két szám, annál sűrűbbek a képpontok, vagyis élesebb lesz az eszköz képe.
FTPFile Transport Protocol - vagyis állománytovábbítási szabvány, amelynek segítségével fájlokat mozgathatunk a hálózat egyes elemei között. Például a tárhelyünk és a helyi számítógépünk között. Ennek működéséhez szükség van egy kiszolgálóra és egy ügyfélprogramra (lsd. ftp kliens)
FTP kliensAz FTP kapcsolat létrehozásához ügyfél oldalon szükség van egy olyan eszközre, amely képes kapcsolatba lépni és kommunikálni a szerverrel. Ez általában egy fájlkezelő program a számítógépen, mint amilyen például a TotalCommander is.
File ManagerA File Manager a cPanel felületen belül található webes alkalmazás, mely által a tárhelyeden található fájlokat kezelheted.

g, gy

gyűjtő postafiókEgy adott domain névhez tartozó alapértelmezett postafiók, melybe megérkezik minden olyan levél, amelyet egy domainhez kapcsolódó (valami@domainnev.hu) e-mail címre küldtek, amely azonban nem létezik. Arra szolgál, hogy ne vesszenek el levelek akkor sem, ha a küldő fél esetleg hibás címzettet adott meg. Például ha az alma@gyumolcstarhely.hu helyett amla@gyumolcstárhely.hu címet adtak meg, akkor ez a levél a domain gyűjtőpostafiókjába érkezik meg. A Vezérlőpulton az e-mail fiókok menüpontban megtalálod, mi a domainedhez tartozó gyűjtő fiók.

h

hibaoldalA weboldaladnak olyan oldalai, amelyek bizonyos honlaplekérésekhez kapcsolódóan jelennek meg a honlapodon böngészők számára. Például ha a weboldaladon olyan oldalt szeretnének megnyitni, ami nem létezik. A hibaoldalak testre szabására minden nálunk üzemelő honlapon van lehetőség (http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/egyedi_hibaoldal), de vannak alapértelmezett hibaoldalaink is.
hírlevélküldőEgy olyan e-mailes kommunikációt lehetővé tevő program, amely segítségével több (általában nagyobb számú - több száz/ezer) címzett azonos időben azonos tartalommal érhető el. Általában lehetőség van automatizált üzeneteket küldeni, és a program képes menedzselni a feliratkozók adatait, beállításait. A levelezőlistákkal szemben a hírlevél címlistájában szereplő címzettek egymásnak nem tudnak levelet küldeni.
HTML(HyperText Markup Language: jelentése 'hiperszöveges jelölőnyelv') egy weboldalak készítéséhez kifejlesztett leíró nyelv. Szöveges állományokkal ennek segítségével leírhatóak és olvashatóak az adatok megjelenéséhez szükséges szabályok, szimbólumok. A kliensprogram (pl. webböngésző, levelezőprogram) ezt a nyelvet fordítja le és jeleníti meg a weboldalakat, leveleket. Változatai az XHTML és a HTML5.
HTTPEgy információátviteli szabványrendszer, amelyet többek között az internetes kommunikációban használnak. Ezzel a protokollal kommunikál egymással a böngésző és a webkiszolgáló szerverek. Ez a kifejezés szerepel az oldalak webcímének elején is, ezzel meghatározva a kommunikációs protokollt.
HTTPSTitkosított HTTP protokoll, amikor a szerver egy biztonsági rétegen keresztül szolgálja ki adatokkal a klienst. Ilyenkor az URL https taggal kezdődik. Ezt használják olyan adatforgalom esetén, amikor különleges adatbiztonságra van szükség (pl. banki rendszerek, webes fizetési felületek esetén)

i, í

IMAPAz IMAP (Internet Message Access Protocol) egy levélkérési szabály, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. Használatával a levelező kliens szinkronban tartja a két oldalt: a szerveren lévő és a helyi levelek megegyeznek. Csak ha lokálisan törlöd a leveleket, azután fognak a szerverről is törlődni. Előnye, hogy több eszközön is olvashatóak és menedzselhetők a postafiókhoz tartozó levelek egyszerre. Ezzel a beállítással akkor találkozhatsz, ha levelezőprogramot használsz.
Invisible Web (Deep Web)Az Invisible Web, Deep Web, Undernet, Hidden Web (magyarul 'A láthatatlan web') az internet azon része, amelyet a kereső motorok nem érnek el különböző okok miatt (például az oldalt tulajdonosa szándékosan kitiltotta a keresőkből, vagy az oldal tartalma egy adatbázisból kerül a weblapra). A láthatatlan web a világháló azon oldalait tartalmazza, amelyek nem részei a felszíni webnek, azaz nincsenek indexelve az általános keresők által (pl. Google).
internal server error hibaüzenetekAz 500-as HTTP hibaüzenetet (Internal server error - Belső kiszolgáló hiba) több okból is jelezheti a szerver. Ezt a hibaüzenetet megpillantva a legtöbben a szerver működési zavaraira gondolnak, pedig a legtöbb esetben htaccess beállítás okozza a problémát. Például tiltott kapcsolók találhatóak a szabályban. Gyakori okozója lehet még az is, hogy az adott PHP fájl futtatása sikertelen.
intranetAz intranet olyan sokszorosan védett, belső számítógép-hálózat, amely az internet-protokolt használja, de a külvilág (az internet) felé zárt, vagy csak egy átjárón illetve tűzfalon keresztül érhető el, amely az intranet külső kapcsolatait szabályozza. Az intranet hálózatot, csak az üzemeltető szervezet jogosultsággal rendelkező tagjai használhatják. Tipikus intranet egy vállalat belső hálózata, amit az internettől tűzfal választ el.
IP-címEgy egyedi hálózati azonosító kód, amelyet számítógépek használnak egymás azonosítására IP kommunikáció során. Minden internethez kapcsolódó számítógép rendelkezik ilyen numerikus címmel, egyes címek kapcsolódhatnak több géphez, máskor pedig egy számítógép egyes részeinek is lehetnek különböző IP-címei.
index.html/index.htm/index.phpLegtöbb esetben a weboldalak kezdő oldalát tartalmazza ezek közül a fájlok közül az egyik, attól függően hogy statikus, vagy dinamikus oldalt készítettünk. Ezek az állományok kerülnek elsőként betöltésre a szerverről, az oldalhoz tartozó domain megnyitásakor. Ha az oldalt működtető tárhelyen nem található index.html/htm/php fájl, akkor az oldal nem kerül betöltésre. A fájlok prioritása a következő: index.html, index.htm, index.php.

j

javaA Java általános célú, objektumorientált programozási nyelv. A nyelv szintaxisát főleg a C és a C++ nyelvektől örökölte, viszont a Java sokkal egyszerűbb objektummodellel rendelkezik, mint a C++. A nyelvet a 90-es évek elejétől a Sun Microsystems fejlesztette mindaddig, míg a céget fel nem vásárolta az Oracle 2009-ben. A JavaScript szintaxisa és neve hasonló ugyan a Javahoz, de nincs közvetlen köze egymáshoz a két programozási nyelvnek.
JavaScriptA JavaScript programozási nyelv egy objektumalapú szkriptnyelv, amelyet a mai weboldalakon elterjedten használnak. Maga a JavaScript kód vagy a HTML fájlban vagy külön (jellemzően .js kiterjesztésű) szövegfájlban található. Ezek a fájlok tetszőleges szövegszerkesztő (nem dokumentumszerkesztő) programmal szerkeszthetőek. A JavaScript esetében a futási környezet jellemzően egy webböngésző JavaScript-motorja. Bár a nyelvet szabványosították, mégis részben különbözően implementálják a JavaScriptet a különböző böngészők. A Java szintaxisa és neve hasonló ugyan a JavaScripthez, de nincs közvetlen köze egymáshoz a két programozási nyelvnek.

k

keresőbarát webcímOlyan webcím (Url), amely nem generált számokból és betűkből álló címmel azonosítja a honlap egyes részeit, hanem az egyes oldalak tartalmára utaló szöveges megjelenítésű. Ékezeteket és írásjeleket nem tartalmaz. Dinamikus honlapok esetében általában a tartalomkezelőben beállítható, statikus oldalaknál a honlap kódolásában szintén szerkeszthető.
kiszolgálólsd. Szerver
kliensA kliens egy számítógép vagy azon futó program. Ez fér hozzá egy számítógép hálózathoz tartozó másik számítógép által nyújtott szolgáltatásokhoz, adatokhoz. Ilyen kliens például egy webböngésző, egy levelező program vagy akár a Total Commander, ha fájlokat szeretnél feltölteni a tárhelyedre.
karakterkódolás„A karakterkódolási rendszerek módszert jelentenek betűk, számok és hasonló adatok (más szavakkal karakterek) megjelenítésére, amelyben egy karaktergyűjtemény minden karakteréhez egy-egy egyedi szám kerül hozzárendelésre. Minderre azért van szükség, mert az informatikai eszközök (pl. számítógép, fax) nagy része az emberi kommunkációra használatos ABC-ket általában elektronikus, azon belül leggyakrabban digitális formában tudják csak megjeleníteni. Például egy számítógép az összes digitálisan megjeleníthető karaktert számok formájában tudja csak tárolni és egymástól megkülönböztetni. Ezeket a számokból álló rendszereket nevezik karakterkódoknak.”
könyvtárSzámítógépes mappa. Arra szolgál, hogy fájljainkat könnyen áttekinthetően tárolhassuk. Mappákat akár a tárhelyükön is létre tudunk hozni.
kulcsszóOlyan kifejezés, amelyre az internetes keresőkben keresve megjelenik egy-egy releváns weboldal. Célszerűen illeszkedik a weboldal tematikájához. (Például egy nyomdai szolgáltatással foglalkozó cég kulcsszavai lehetnek a „nyomda”, „szórólap”, „névjegykártya” kifejezések is.) A weboldal szövegének, felépítésének kialakításában fontos szerepet kell betöltenie a kulcsszavaknak, hiszen ezek jelentős részben befolyásolják a keresési eredményeket, vagyis, hogy weboldalunk megjelenik-e az internetes keresőkben, illetve milyen helyen.

l, ly

láthatatlan weblsd. Invisible Web
levelezőlistaOlyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több címzettel kommunikálj e-mail-ben, anélkül, hogy minden egyes levélküldésnél meg kelljen adnod egyenként az e-mail címüket. A levelezőlistához hozzáadott e-mail címekre minden a lista címére küldött levél megérkezik. A levelezőlistáknak van archívuma, bármikor visszanézheted, hogy mikor miről volt szó, és lehetőség van a levelező lista részletes beállításira is (pl. automatikus tárgy mező, automatikus aláírás, spam szűrés, levelező lista tagjainak hozzáférési jogainak beállítása…). Nálunk Barack csomagtól felfelé elérhető. Itt olvashatsz róla részletesen: http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/levelezolista
levelező programEgy számítógépre telepített program, amely akár több különböző e-mail fiókot képes kezelni. Ebben olvashatók a beérkező üzenetek, képes az üzenetírásra, továbbításra, a postafiók személyre szabására. Előnye, hogy nem kell internethez csatlakozni folyamatosan a levelek olvasásához és írásához, csupán a küldéshez és a fogadáshoz. Egyszerre több gépen is működhet, viszont ahol nincs beállítva, azon a gépen nem érhetőek el a postafiók levelei. Ilyen program pl. a Microsoft Outlook, a Thunderbird. Részletesen itt olvashatsz róla: http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/hogyan_tudom_elolvasni_a_leveleimet
like/tetszik gomb/ajánlásEz egy egyszerű gomb, hogy kinyílvánítsuk tetszésünket az adott termék, szolgáltatás, üzenet, tartalom iránt. Szuper marketing eszköz, amely a közösségi portálokkal együtt lepte el az internetet. Ezek a gombok összekötik oldaladat a közösségi portálokkal, így a terméked, üzeneted megjelenik a kedvelők üzenőfalán automatikusan.

m

Microsoft Office OutlookLsd. Levelezőprogram
mély weblsd. Invisible Web
mobil weboldalMobiltelefonról is kényelmesen, könnyen használható weboldal. Nem feltétlenül egyezik meg a teljes weboldallal (sokszor csak a legfontosabb információkat tartalmazza például, ami út közben is fontos lehet a látogatónak Pl. elérhetőségek, cím, térkép.) Általában m.domain.hu oldalon érhető el.
MX rekordEz a domain névhez kapcsolódó rekord a DNS része. Az a feladata, hogy a domain e-mailjeit kezelő szervert azonosítsa. Egy domain esetében több MX rekord is beállítható. Ezek között sorszámmal állíthatunk fel prioritási rangsort. A kisebb számmal rendelkező MX-rekord az elsődleges szerver, vagyis elsősorban azon keresztül történik a levéltovábbítás és fogadás.

n, ny

nyílt forráskódA nyílt vagy szabad forráskód szoftverekre jellemző, amelyek szabadon használhatóak, másolhatóak, terjeszthetőek, tanulmányozhatóak és módosíthatóak. Ezeket különböző szabad licenszeknek megfelelően lehet felhasználni. Ilyen programok vannak például a tartalomkezelő rendszerek között, operációs rendszerek között stb.

o, ó

open sourcelsd. Nyílt forráskód

ö, ő

p

PHPEgy olyan programozási nyelv, amelyet dinamikus weboldalak esetében használnak. Parancsokat küld a kiszolgáló felé, amelyek vonatkozhatnak például adatbázisok lekérdezésére, képeket hozhatnak létre, fájlokat olvashatnak és írhatnak stb.
phpMyAdminA phpMyAdmin a tárhelyeden található adatbázisok webes kezelő felülete. Ezzel tudod legkönnyebben módosítani az adatbázisaid szerkezetét. Ha már ügyfelünk vagy, akkor a http://start.gyumolcstarhely.hu oldalon belépve éred el ezt a lehetőséget a cPanel felületen keresztül.
pixelA pixel jelentése képpont. A képpont négyzet alakú, és a legkisebb alkotóeleme a digitális képeknek. Minél több pixelből áll egy kép, annál élesebb. A képek méretét is ebben adják meg: pl. 120×180, 2500×1000
pluginA plugin, magyarul beépülő modul, egy adott szoftverbe vagy hardverbe opcionálisan beépíthető, annak képességeit bővítő vagy módosító kiegészítő modul. Dinamikus weboldalaknál sok ilyen kiegészítő modult használnak. Például ilyenek lehetnek a fórumok, szavazások, kérdőívek, galériák stb. A nyílt forráskódú tartalomkezelők esetében rendelkezésre állnak kész beépülő modulok, amelyeket akár ingyenesen is telepíteni lehet a weboldalhoz.
plusz domain névOlyan domain, amely a tárhelyen a fődomaintől független, különálló weboldalt azonosít. Kiwi csomagtól lehetőség van egynél több önálló weboldalt üzemeltetni egy-egy tárhelyen, ehhez van szükség plusz domainre. Részletek: http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/plusz_domain
POP3Post Office Protocol version 3 (POP3) egy olyan levélkérési szabály az interneten, mellyel az e-mail kliensek letöltik az elektronikus leveleket a szerverről (pl. egy levelező programba vagy másik postafiókba). Ilyenkor a szerverről a letöltött levelek törlődnek, és csak a letöltés helyén érhetőek el. Ezután bármit módosítasz a letöltött leveleken, azok csak helyi módosítások. Ezzel a protokollal akkor találkozhatsz, ha levelezőprogramot használsz.
popupFelugró ablakot jelent. Weboldalakon a böngészés közben megjelenő előugró ablakok, melyek általában akciókra, vagy valamilyen cselekvésre hívják fel a figyelmet. Érdemes úgy beállítani, hogy egy látogatónak csak egyszer jelenjen meg az oldal látogatása alatt. Már létezik olyan előugró ablak is, amely érzékeli, ha a látogató el akarja hagyni az oldalt. Ilyenkor az előugró ablak valamilyen kedvező ajánlattal segíthet maradásra bírni a látogatót.
protokollEgy szabvány, egy szabályrendszer, egy egyezmény, amely meghatározza a kommunikáció módját két egymástól távol lévő hálózati eszköz között. Ilyen pl. a levelezésben az SMTP, az IMAP, fájltovábbításban az FTP, webkiszolgálásban a HTTP.

q

r

regisztrátorA regisztrátor feladata a domain név beregisztrálására vonatkozó igényt az adatokkal a Nyilvántartásban rögzíteni. Ezt a nekünk megküldött, aláírt Domain igénylő lap alapján teszi meg. Ha ez sikeresen megtörtént, onnantól kezdve lesz hivatalosan a domain tulajdonosa az igénylő, minden joggal és kötelezettséggel együtt, és használható a domain név is technikailag. A regisztrátor az, aki kezelheti a domain DNS-eit vagy átadhatja ennek jogát. Ő az, akinek közreműködése szükséges egy igénylőváltás vagy regisztrátorváltás sikeres lezajlásához, valamint a hivatalos Whois adatokban történt változások rögzítéséhez.
reszponzív weboldalOlyan weboldal, amely egyaránt használható asztali számítógépen, különböző felbontású laptopokon és mobil eszközökön is. Lsd. még mobil weboldal

s, sz

SMTPA Simple Mail Transfer Protocol rövidítése, amely egy emailtovábbítási szabályrendszer. A levelek továbbítását ennek a szabványnak megfelelően végzik az smtp kiszolgáló szerverek.
SoftaculousA gyümölcstárhelyes tárhelyeden elérhető szolgáltatás, aminek segítségével néhány lépésben egyszerűen telepíthetsz programokat (honlapkezelő programokat - CMS) a tárhelyedre.
SPAMA SPAM üzenet a fogadó fél által nem kért küldemény (leginkább e-mail üzenet formájában), ami általában reklámot, lánclevelet tartalmaz. Ezen üzenetek tartalma általában megtévesztő, a legtöbb esetben a fogadó fél kihasználására törekszik a feladó. A szó eredete egy angol konzervként forgalmazott hústermék (Spiced Pork And Ham), mely egy komikus filmjelenet (Monty Python's Flying Circus egyik epizódja) alapján lett a „ránkerőltetett valami” jelölője.
spamszűrőA spamszűrő egy olyan program, ami a kéretlen levelek megszűrésére szolgál, vagyis arra, hogy a fogadó fél ne kapjon meg bizonyos levélszemeteket. Ennek sok változata van, és megannyi beállítási lehetősége. Általában a levél tárgyára, tartalmára, vagy a levélküldő címére lehet szűrni. Így az egy spamszűrő programban beállított szabályba ütköző üzenetek a fogadó fél e-mail címéről elutasításra kerülnek.
statikus honlapHTML felépítésű oldal. A weboldal nem tartalmaz változó fájlokat, a tartalmat feltöltik, és nem töltenek fel rendszeresen friss új anyagokat. Általában egyszerű bemutatkozó oldalakat készítenek így. Érdemes ezeket néha felülvizsgálni, aktualizálni pl. az elérhetőségeket.
szerverEgy olyan kiszolgáló egység (általában nagy teljesítményű számítógép vagy szoftver), amely más számítógépek számára lehetővé teszi a rajta tárolt, előállított adatok használatát, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások (pl. webtartalom kiszolgálása, levelezés kiszolgálása, adatbázisok kezelése…) és eszközök (például nyomtató, háttértárolók…) elérését, használatát.

t, ty

tárhelyEgy olyan szolgáltatás, melynek keretében az ügyfelek webkiszolgálást végző szerveren tárolt publikus tartalmai egy domain néven elérhetőek. Egyszerűbben a weboldalakat és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat kiszolgáló webes technikai megoldás.
ThunderbirdLsd. Levelezőprogram
TotalCommanderlsd. Ftp kliens
TrackbackEgy olyan megoldás, amellyel elérhető, hogy a weboldaladra mutató linkekről értesítést kapj. Ha valahol a weboldaladra mutató linket helyeznek el, és nem az URL, hanem a trackback linked szerepel az adott oldalon, akkor arról értesítést kaphatsz, illetve a hivatkozott oldalon is megjelenhet erről egy komment. Elsősorban blogokban használják.

u, ú

URLlsd. Webcím
utf8Az utf8 a 8-bit Unicode Transformation Format megnevezés, vagyis 8 bites Unicode átalakítási formátum rövidítése, az internetes karakterkódolás csaknem legelterjedtebb formája. Ez a kódólás képes lefordítani mind az angol, mind a magyar betűkészlet karaktereit úgy, hogy annak megjelenése ne módosuljon. Például, ha egy levelezőprogramban utf8 karakterkódolást használva magyar ABC szerint, ékezetes karakterekkel küldünk e-mailt, és a fogadó fél programja is ugyanígy van beállítva, akkor levelünk úgy jelenik meg, ahogy azt megírtuk. Abban az esetben azonban, ha a fogadó félnél valamilyen más kódolás van beállítva, levelünk ékezetes karaktereit nem fogja látni, helyette különböző, értelmezhetetlen jeleket fog találni. (lsd. még: karakterkódolás

ü, ű

v

válaszcímAz az e-mail cím, amelyre a választ várjuk. Ez nem feltétlenül egyezik meg a küldő címmel. A levelezőprogramokban lehetőség van beállítani, hogy a küldő címre vagy egy másik, válaszcímre kérjük a válaszleveleket.
vezérlőpultA tárhely kezelőfelülete, amelyen keresztül a tárhelyhez kapcsolódó szolgáltatások (pl. levelezés, domainek beállításai, adatbázisok…) menedzselhetőek. A Gyümölcstárhelynél itt lehet belépni a Vezérlőpultra: http://start.gyumolcstarhely.hu

w

webcímWebcím, amely bizonyos webtartalmak (képek, szövegek) szabványos címe. Nem azonos a domain névvel, bár az is része az URL-nek. Tartalmazza az adott dokumentum elérési útvonalát, és benne lehet az elérési protokoll, aminek segítségével például egy böngésző képes megtalálni és feldolgozni a kért tartalmat. Ilyen pl. a http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis, ahol a http a kommunikációs protokollt jelenti, a gyumolcstarhely.hu a domain - vagyis a tartomány neve, a /tudasbazis pedig az adott tartalom könyvtára a tárhelyen belül.
webmailA böngészőből internetkapcsolaton keresztül elérhető online levélkezelő program, amelyen keresztül olvashatóak a beérkező üzenetek, lehetséges az e-mail küldés, továbbítás, rendszerezés. Előnye, hogy csak internetes böngészőre van szükség a használatához, program telepítése nélkül bármely számítógépen elérhetőek a levelek. Részletesen itt olvashatsz a nálunk elérhető webmail szolgáltatásról: http://gyumolcstarhely.hu/tudasbazis/hogyan_tudom_elolvasni_a_leveleimet

x

XHTMLlsd. HTML

y

z, zs

Print/export
QR Code
QR Code Online Szótár - Alapfogalmak felhasználóknak (generated for current page)